Együttműködő kommunikáció

01

Miről szól ez a tanfolyam, és hova juthatsz el vele?

Ez a tanfolyam egy alapkurzus. Célja, hogy a tanultakkal később magadban tudj gyakorolni: egy-egy konfliktus után az EMK segítségével elemezni tudod majd a helyzetet, így jobban megérted magadat és a másikat. Ha így gyakorolod magadban a tanultakat, az segít, hogy a következő, hasonló nehéz helyzettel jobban boldogulj, és a gyakorlás egy idő múlva oda vezet, hogy konfliktusban is áthat ez a tudás. Hogy lehet gyakorolni magunkban a kommunikációt? Mi ennek az értelme, és hogyan hat? Megtudod ebből a leckéből.

02

Hogyan találkozott Juli és Ági először az EMK-val – és mi ebben az érdekes neked?

Juli anyukája, Jónai Éva Hava hozta be a módszer Magyarországra. Így könnyű….! – gondolnád. Ezért is izgalmas a története, amiből kiderül, hogy mi volt mégis nehéz abban, hogy befogadja azt, amit az EMK kínál. Furcsa? Természetellenes? Szokatlan? Hogy lehet ekkorát változni? Hiteles így a kommunikáció? Légy tanúja, hogyan birkózott meg Juli azokkal a nehéz témákkal, amik sokunknak oly’ nehézzé teszik a első lépések megtételét ezen az úton.

Ági történetével más felismeréseket járunk körül. A szavak a lényeg? Mi a szavak szerepe? És mi a különbség aközött, hogy gyerekkel vagy felnőttel kommunikálunk?

03

Nézzük meg, konfliktushelyzetben hogyan működik az EMK

Vágjunk bele! Eljátszunk egy hétköznapi konfliktushelyzetet, méghozzá kétféle verzióban, majd megnézzük, hogyan tudjuk átformálni a szituációt az EMK segítségével. Min változtathatunk? Melyikünk változtathat? És ez milyen különbséget hoz a váltás a szokásos reagálási módunkról az EMK-ra? Mit várhatunk a váltástól: mi az EMK célja tulajdonképpen? Ezt fontos értenünk ahhoz, hogy váltani tudjunk erre az új, sokkal több boldogságot, örömöt adó útra.

04

Az EMK lépései

A szokásos kommunikációnkban van, hogy a másikat bántjuk, van, amikor önmagunkat. Mi a különbség? Az EMK szemlélete ráébreszt, hogy végeredményben semmi. Hogyan lépjünk ki a bántásból? Milyen más lehetőségünk van a nehéz helyzetekben? Végigkövetjük az EMK lépéseit: térképet rajzolunk, hogy legyen mi alapján közlekednünk, ha kapcsolódni szeretnénk egy helyzetben. Közben azt is megtudjuk, hogy miért a zsiráf és a sakál az EMK szimbólumai.

05

Az EMK négy lépése – 1. A megfigyelés

Mire jó a megfigyelés? Mi a célja, avagy mit nyerünk, ha megkeressük a helyzetben a megfigyelést? Hogyan tudunk jó megfigyelést tenni, olyat, ami hatékonyan szolgálja a kapcsolódást? Juli és Ági újabb szerepjátékából megérezheted a bőrödön a megfigyelés erejét. Találd meg, hogy pontosan mire reagálsz: elkülönítjük a “külső” és “belső” megfigyelést – ezzel fantasztikusan hatékony kulcsot kapunk a kezünkbe önmagunk és a másik megértéséhez.

Gyakoroljuk a megfigyelést
Eljátszunk sok-sok példát, amikor megfigyelést igyekszünk tenni, de a megfigyelésünk nem sikerül úgy, hogy az a kapcsolódást szolgálja. Sorra vesszük a megfigyelés útjában álló leggyakoribb buktatókat, és mindre keresünk EMK-s alternatívát. Végül összefoglaljuk, hogy mi mindent tanultunk a megfigyelésről, hogy tovább lépjünk az EMK második lépésére, az érzésekre.

06

Az EMK négy lépése – 2. Az érzések

Jönnek az érzések! Elragadnak és tele vagyunk energiával. De mit kezdjünk velük? Ebből a leckéből ehhez kapsz egy csokor jól működő eszközt a kezedbe.
Megfigyelted már, hogy az érzésekkel milyen testérzetek járnak? Hol érzed a dühöt/a félelmet/a szomorúságot/a lelkesedést/a megkönnyebbültséget a testedben? Megtanuljuk, hogy ha erre figyelünk, az hogyan segít ez az érzéseink beazonosításában. Megtanuljuk, beazonosítani a tiszta érzéseket ahelyett, hogy hagynánk, hogy az érzéseink összekeveredjenek a gondolatainkkal vagy a másik ember érzéseivel, és meglátjuk, hogy ennek milyen hatalmas ereje és jelentősége van. A Kompátia kártyacsomag piros kártyái a társunkká válnak nehéz, vagy akár örömteli helyzetekben, sőt tanulunk olyan játékot is velük, amit akár egyedül is játszhatunk, és ami segít az érzés-szókincsünk növelésében.

Gyakoroljuk az érzéseket
Hogy kerül a képbe egy lufi?! Segít megérteni, hogy az érzéseink teljesen hozzánk tartoznak. Kipróbáljuk a lufival azt is, hogy milyen az, ha megpróbáljuk beazonosítani a másik ember érzéseit. És vajon mi lesz, ha nem találom el a másik érzését?

07

Az EMK négy lépése – 3. Az erőforrások vagy szükségletek

Képbe kerülnek az erőforrások, és ezzel föltárul előttünk az EMK igazi, nagy ereje. Kulcsot kapunk a kezünkbe, amivel megértjük, mi a fontos nekünk igazán az adott helyzetben. Általában azt gondoljuk, hogy ahogy vagyunk, amit érzünk, annak az oka az, ami történt. Pedig az ok belül van: milyen szükségletem sérült, amire reagálok érzelmeimmel, tetteimmel, szavaimmal? De kinek van ennek ideje? És hogy lesz ettől megoldva a helyzet? Ezekről is szó van ebben a leckében.

Hogyan működnek együtt az érzések és az erőforrások? – gyarkolás
Megint a kártyákkal játszunk, de most a pirosakkal és a sárgákkal együtt. Megint egyedül is játszható játékot tanulunk, amivel gyakorolhatsz.

08

Az EMK 4 lépése: 4. a kérés

A kérés jellemzői. Mire jó? Miért fontos? Miért érdemes a fajtáival foglalkozni.