Miért vagy te ebben ilyen biztos?

Azért, mert ez egy nagyon nehéz mozdulat, és szabad mozgásban nem vezet sehová. Ha a baba mindig, amikor éber állapotban le van téve, szabadon mozoghat, esze ágában nincsen ilyet csinálni! Nem jut az eszébe, nem kezdi el magától soha! És mert ebből segítség nélkül lehetetlen felülnie. Így értem azt, hogy nem vezet sehová.

És azért is vagyok biztos benne, mert nagyon sok babát láttam, aki csinálta ezt a mozdulatot, és mindnél, akinél utánakérdezhettem, sikerült megtalálnom, hogy hogyan csorbult a szabad mozgása valami olyan módon, ami indokolja ezt a mozdulatot.


Nagyon emlékezetes a kolléganőm babájának az esete

Ugyanis a kolléganőm jól ismerte, és védte a szabad mozgást a babájánál;azt gondolta, hogy a babája mindig szabad mozgásban van. Én mégis láttam tőle ezt a mozdulatot. Mondtam a kolléganőmnek, hogy itt bizony valahol csorbul a szabad mozgás. Ő állította, hogy nem. Javasoltam, hogy nyomozzon utána, hogy mi történik a babával, amikor nem ő van vele. Döbbenten jött vissza pár nap múlva, hogy igazam volt: a rokonok azt játszották a babával, hogy felhúzogatják ülésbe.

A szabad mozgás ereje hatalmas. És a csorbulásának a jelei sosem csalnak. Mert a baba mozgásán nyomot hagynak a tapasztalatai, csak értő szem kérdései, hogy látjuk-e ezeket a jeleket.


Ehhez a mozdulathoz az ültetésnek valamilyen változata kell

Ezek a következők:


Miért baj, hogy ezt csinálja?

Az, hogy ezt a mozdulatot csinálja a baba, még nem baj. De a szabad mozgás csorbulása már az, ezért jó ébernek lennünk ennek a jeleire, és védenünk a szabad mozgást.

És hát a babák nagyon különböznek abban, hogy a szabad mozgás adott csorbulására mennyire érzékenyen reagálnak. Találkozunk olyan babákkal, akik ezt a mozdulatot a pihenőszékben addig fejlesztgetik, míg a hátról hasra fordulással kombinálva megtanulnak fölülni vele. Még mielőtt kigyakorolnák volna a forgást oda-vissza, és mielőtt kúsznának vagy másznának volna. És így, idejekorán ülésbe kerülve már komoly kihívás őket eljuttatni a mászásig.


Szabad mozgásban előbb jön a helyváltoztatás, és csak utána az ülés!

Ez a tanulási képességek fejlődése szempontjából nagyon fontos! Mert ha a baba előbb kezd ülni, mint haladni, akkor beleragad az ülésbe, nagyon sok és értékes tapasztalattól esik el. Olyan természetes fejlesztési lehetőséget veszít így el a baba, ami pedig ingyenes, és mindennél hatékonyabb, mert egész nap zajlik.


Ha a te babád is csinálja ezt a mozdulatot

Járj utána, hogy hol csorbul a szabad mozgása, állítsd helyre, és védd a szabad mozgást! Ezzel korai fejlesztést adsz neki minimális erőfeszítéssel.

Ebben támogat téged az online tanfolyamunk, és a tanácsadásunk is.

Tanfolyam a mozgásfejlődésről a születéstől a stabil járásig (1-2. együtt) + ajándék esettanulmány!