A Dévény csak akkor használ, ha a babának arra szüksége van

Ez nagyságrendileg és a tapasztalati tippünk szerint a babák 5%-át jelenti. Miközben a felmérésem szerint a babáknak közel a felét elviszik Dévényre! Pedig ha a Dévény módszert olyankor alkalmazzuk, amikor nincsen rá szükség, akkor komoly hátrányai vannak. Szerencsére vannak dévényesek, akik nagyon sok babát elküldenek mondván, hogy nincsen szükségük erre a terápiára. De sajnos nagyon sok babával találkozom, akiket úgy kezeltek, hogy arra nincsen jó indok.

 

Mi baj lehet abból, ha szükségtelenül kezelik a babát?

Ez a terápia fáj a babának. Ami egy olyan tényező, amit igen is föl kell vállalni, ha ez a kisebb rossz, ami történhet, mert tényleg kell a babának a Dévény. De ha ez nem így van, ha nincsen a serpenyő másik oldalán elég súlyos érv, akkor ez az érv nagyon súlyos. Mert a babának nagyon fontos az érintés.

A kúszás-mászás korszaka előtt az érintés a babák egyetlen hatékonyan működő kommunikációs csatornája. Ez az anyanyelvük. Ez az a mód, ahogy kapcsolódnak a világhoz. És később, amikor nagyobb babaként már akad más mód is, akkor is ez a legfontosabb kapcsolódási forma. Ezért komoly tévedés azt gondolni, hogy a babának meg kéne nyugodnia, ha látja az anyukáját.

Pont fordítva van: a baba képtelen megnyugodni, ha csak látja az anyukáját (vagy más gondozóját), de nincsen közöttük érintés! És hogyan is érthetné meg a baba, hogy az anyukája megvédi őt, amikor látja, hogy az anyukája éppen nem védi meg őt?!

Ismerek sok babát, akik nagyon erősen reagáltak a Dévény terápia fájdalmas élményére. Utána napokig nem lehetett őket letenni. Vagy vannak közöttük olyanok, akik az érintést nem tudták elfogadni a Dévény masszázs után akár napokig! És sajnos nekik pont nem volt indokolt a Dévény terápia….

Árthat a Dévény azzal is, hogy a babát átlépteti a következő mozgásfejlődési fázisba. Ez megint egy nagyon komoly ellenérv, amiről ebben a cikkben találsz részletes információt .

 

Sajnos sok neurológus ajánl Dévényt úgy is, hogy a babának nincsen baja, úgymond a “biztonság kedvéért”

Sajnos a Dévény terápia hátrányait nem látom, hogy mérlegelnék ezekben a helyzetekben. Talán mert ahhoz, hogy ezeket tisztán lássuk, más szakmák kompetenciaterületein kell otthonosan mozognunk a gyógytornászi illetve a neurológusi szakterületekhez képest. (A dévényesek gyógytornászok, ezért említem ezt a szakmát.) Ugyanis a két hátrány, amit én írok – (1) fáj, illetve (2) átléptet egy másik mozgásfejlődési fázisba, és ezzel tanulási, tapasztalási lehetőséget vesz el a babától – a pszichológus és a konduktor szempontjai.

Nos, a helyzet az, hogy hiába engedik meg maguknak a szakemberek, hogy specializálódjanak egy-egy témára, mi, szülők kénytelenek vagyunk holisztikusan nézni a gyerekünket. Miközben a neurológust megnyugtathatja, hogy a baba a „biztonság kedvéért” kap egy kis idegi noszogatást, a bennünk levő pszichológus, aki a gyerek kommunikációjával és az emberekkel való kapcsolatával törődik, és a bennünk levő konduktor, aki a gyerek tanulási képessége fölött őrködik, sikítva menekül a Dévényestől. Joggal.

Mert ami a neurológusnak vagy a gyógytornásznak „biztonság”, a pszichológusnak és a konduktornak ártalom. Ez van a serpenyő két oldalán.

 

Mindezzel együtt neurológushoz menni mindenképpen jó ötlet

Mert függetlenül attól, hogy javasol-e Dévényt, fog mondani diagnózist a babádról. Hiszen el fogja végezni és ki fogja értékelni a (fájdalom- és beavatkozásmentes) neurólgiai vizsgálatot. És a diagnózis (amiben viszont ő kompetens!) segíteni fogja a tisztán látást, hogy kell-e a babádnak Dévény terápia. Ha nincsen eltérés, és mégis javasol terápiát, te megteheted, hogy ezt a javasatát nem fogadod el, hiszen a döntést te, a szülő hozod.

Ha szeretnél az orvos által mondottak átgondolásához holisztikus segítséget kapni, kérd konduktorunk segítségét ebben!

https://tanfolyamok.hordozohaz.hu/2019/10/03/vigyem-devenyre/

https://tanfolyamok.hordozohaz.hu/2019/10/03/vigyem-devenyre/