SZABADON MOZOG A GYEREKED MOST?

Ez egy gyors lista az ellenőrzéshez.

Mi az a szabad mozgás? És mi az értelme? –Ezeket az infókat itt találod.


MOST ÉPPEN SZÜKSÉGE VAN A BABÁMNAK ARRA, HOGY SZABADON MOZOGJON?

Itt a NEM válaszok mutatják azt, hogy olyan helyzetben vagytok, amikor a babának szabad mozgásra van szüksége. Ha mindegyik kérdésre NEM a válaszod, akkor IGEN, a babádnak szüksége van a szabad a mozgásra.

►   Alszik a gyereked, vagy altatod őt éppen?
►   Az öledben, a karodban vagy hordozóban van rajtad?
►   Úton vagytok autóval vagy babakocsival?

A babának, gyereknek mindig szabad mozgásra van szüksége, ha éber állapotban le van téve.

SZABAD MOZGÁS EZ MOST? – LISTA AZ ELLENŐRZÉSHEZ!

Az IGEN válaszok jelentik a szabad mozgást: ha minden kérdésre igen a válaszod, akkor igen, ez szabad mozgás.
A GYEREK TESTHELYZETE

►   Olyan testhelyzetben van a baba, amibe bele tud kerülni úgy, ha leteszed őt a hátára, és utána semmilyen külső segítséget nem kap?
►   Abból a helyzetből, amiben van, ki tud jönni egyedül? Azaz el tud jutni belőle, mondjuk, háton fekvésbe akaratlagosan.
►   Ez a kérdés csak akkor érdekes nektek, ha fogod a gyereket a kezeddel éppen: ha elengednéd a gyereket, egyedül is biztonsággal, könnyedén, lazán megmaradna pontosan ebben a pozícióban?

A RUHA, AMIBEN A GYEREK VAN

►   …engedi, hogy a gyerek MINDEN mozdulatát, amit elkezdett, teljesen végig is vigyen? Ha nem engedi, az azért van, mert a ruha – legtöbbször a lábon levő ruha: nadrág, rugdalózó vagy akár harisnya – megfeszül a babán. Már egy kicsi feszülés is komoly akadály a mozgásban. Csak akkor van szabad mozgás, ha a ruha egyáltalán nem feszül sehol.

A HELY, AHOL A GYEREK VAN

►   …milyen nagy? Nagyobb, mint amekkorát a baba be tud mozogni?
►   Kemény felületen van a baba?
►   Ha fönt van valamin, vagy benne van valamiben, akkor ő mászott föl/bele egyedül, segítség nélkül?

+ 1 ÁTGONDOLNIVALÓ A TELJESEN SZABAD MOZGÁSÉRT

A mosható pelenka sajnos akadályozza a szabad mozgást. Ha mindig minden más szempont teljesül a föntiek közül, viszont a letett helyzetekben mosható pelenka van rajta – nos, akkor is az a legvalószínűbb, hogy átmeneti ideig látható lesz a baba mozgásán, hogy sérült a szabad mozgás.

Megoldás lehet, ha azokban az időkben, amikor a babának éppen látványosan berobbant a mozgásfejlődése: intenzíven gyakorolja az új mozgásokat, illetve még kezdő (nem pedig rutinos vén róka) az adott mozgásfázisban, átmenetileg félreteszitek a mosható pelenkát.